Ušesni tumorji: vse kar morate vedeti

Kazalo

  Ušesni tumorji se lahko pojavijo na kateremkoli delu ušesa. Lahko je to zunanje uho, tukaj se tumor pojavi v obliki kožnega raka, srednje uho, kjer je najpogostejši glomus tympanicum ali notranje uho, kjer je najpogostejši akustični nevrom.

  Kako se ušesni tumor klinično kaže?

  Simptomi ušesnega tumorja se razlikujejo glede na to, kateri del ušesa je prizadet:


  • Znaki tumorja zunanjega ušesa vključujejo:

    luskaste lise na koži, ki ostanejo tudi po vlaženju

    biserno bele grudice pod kožo

    kožne razjede, ki krvavijo

    bulica v ali blizu vhoda v ušesni kanal

    izgubo sluha

    izcedek iz ušesa

  • Znaki tumorja srednjega ušesa vključujejo: 

    izcedek iz ušesa, ki je lahko krvav: to je najpogostejši simptom
  izgubo sluha

    bolečine v ušesu

    otrplost na prizadeti strani glave

   

  • Znaki tumorja notranjega ušesa vključujejo:

    bolečine v ušesu

    omotico

    izgubo sluha

    zvonjenje v ušesih

    glavobol

  Ali so ušesni tumorji nevarni?

  Večina ušesnih tumorjev je benignih, torej ne rakavih, vendar lahko povzročijo izgubo sluha. Prav tako se lahko razširijo v bezgavke, temporalno kost, lobanjsko dno ali intrakranialno. Včasih se ušesni rak napačno diagnosticira kot vnetje ušesa. To da tumorju priložnost za rast, kar rezultira v zahtevnejšem zdravljenju.

  Vrste benignih ušesnih tumorjev

  Poleg lokalne poškodbe struktur, lahko benigni ušesni tumorji zamašijo ušesni kanal, kar vodi do kopičenja ušesnega masla. Vrste benignih ušesnih tumorjev vključujejo:

   

  1. Akustične nevrome: z drugim imenom jim rečemo tudi vestibularni švanomi, saj nastanejo na vestibularnem živcu. Ta živec se nahaja v notranjem ušesu in je povezan z možgani.

  2. Adenome: so redki nekancerogeni tumorji, ki se razvijejo v srednjem ušesu. Poleg ušesa se lahko razvijejo tudi na številnih drugih organih.

  3. Holesteatome: so s tekočino, zrakom ali kožnimi celicami napolnjene spremembe, ki nastanejo za bobničem v srednjem ušesu. Če jih ne zdravimo, lahko povzročijo izgubo sluha.

  4. Glomus tympanicum: kot že ime pove, ta tumor prizadene bobnič. Je močno prekrvavljen in izhaja iz paraganglijev srednjega ušesa. Je najpogostejša primarna neoplazma srednjega ušesa in drugi najpogostejši tumor temporalne kosti.

  5. Keloide: so vrsta fibroznega brazgotinskega tkiva. Lahko nastanejo po prebadanju ušesa ali po poškodbi zunanjega ušesa.

  6. Osteome in eksostoze: nastanejo na kosteh v zunanjem sluhovodu (benigni kostni tumor).

  7. Ciste lojnic: vsebujejo kožne celice in olje. Lahko se razvijejo v ušesnem kanalu, za ušesom ali na ušesni mečici. Imenujejo se tudi epidermalne inkluzijske ciste.

  Vrste malignih ušesnih tumorjev

  Maligni ušesni rak je redek, večinoma je to kožni rak. Kožni raki, ki prizadenejo zunanje uho, vključujejo:

  Maligni rak, ki neposredno prizadene srednje ali notranje uho, je še redkejši. Vključuje pa: 

  • Ceruminozni adenom: nastane v celicah, ki tvorijo ušesno maslo. Ta rak se ne širi, vendar lahko uniči dele ušesnega kanala.
  • Rabdomiosarkom: je redek otroški rak, ki prizadene mišično tkivo. Lahko se razvije v glavi ali vratu, vključno s srednjim ušesom.

  Zakaj nastanejo ušesni tumorji?

  Rakave celice se nenehno delijo in tvorijo tumorje, ki so sestavljeni iz nenormalnih celic. Delitev celic je sicer normalen proces, ki ga telo uporablja za rast in obnovo. Rakavi tumorji pa nastanejo, ko celice nenadzorovano hitro rastejo, medtem ko stare, poškodovane celice ne odmrejo tako kot bi morale.

  Dejavniki tveganja za nastanek ušesnih tumorjev

  Dejavniki, ki povečajo možnosti za razvoj ušesnega tumorja so:

  • kronična vnetja ušes; 
  • piercingi na ušesih; 
  • podedovane bolezni, kot je nevrofibromatoza; 
  • predhodna izpostavljenost sevanju; 
  • ponavljajoča se izpostavljenost mrzli vodi, na primer pri potapljanju (deskarsko uho); 
  • kajenje, vključno z izpostavljenostjo pasivnemu kajenju.

  Kako postavimo diagnozo ušesnih tumorjev?

  Če se tumor izrazi kot vidna sumljiva tvorba na zunanjem ali v srednjem delu ušesa, bo zdravnik naredil biopsijo. To pomeni, da bo odstranil del sumljive tvorbe in jo poslal na patohistološko analizo. Biopsija se naredi bodisi v lokalni ali v splošni anesteziji, odvisno od lokacije prizadetega območja.

  V primeru, da se tumorska tvorba nahaja v notranjem ušesu, bo zdravnik diagnostiko opravil preko slikovnih preiskav kot sta MRI (magnetna resonanca) ali CT (računalniška tomografija). Tudi za oceno morebitnega metastaziranja malignega ušesnega tumorja, se uporabita omenjeni slikovni metodi.

  Metode zdravljenja ušesnega raka

  Kot vedno bo vrsta zdravljenja odvisna od velikosti rakave tvorbe in njegove lokacije.

   

  Kožni rak na zunanji strani ušesa se običajno izreže. Če je tumor velik in je potrebno odstraniti velik del ušesa, se naredi pooperativna rekonstrukcija. V nekaterih primerih je potrebno odstraniti ušesni kanal, kost in bobnič.

   

  Če se rak nahaja v ušesnem kanalu ali na temporalni kosti, je po operaciji potrebno še obsevanje. Za uničenje rakavih celic se lahko uporabi tudi kemoterapija. 

   

  Tudi prizadetost sluha se razlikuje glede na prizadetost ušesnih struktur. V nekaterih primerih bo sluh ostal neprizadet, v drugih pa boste morda potrebovali slušni aparat.

  Kaj pomeni TNM staging?

  TNM klasifikacija malignih tumorjev je svetovno priznan standard za razvrščanje anatomskega obsega širjenja malignih tumorjev. Tudi pri ušesnih rakih zdravniki uporabljajo TNM klasifikacijo. 

  T opisuje velikost tumorja

  N opisuje, ali so v bezgavkah rakave celice

  M opisuje, ali se je rak razširil na drug del telesa

  Stopnja T za sluhovod in srednje uho je:

  T1 – tumor je samo v srednjem ušesu in ne povzroča odrevenelosti obraza in ni v bližnji kosti

  T2 – tumor je zrasel zunaj območja in povzroča otrplost ali vpliva na kost

  T3 – tumor se je razširil v bližnjo žlezo slinavko (parotidno žlezo) ali dno lobanje ali čeljustni sklep

  Kako pogosti so ušesni tumorji?

  Tumorji sluhovoda in srednjega ušesa so redki in se medsebojno močno razlikujejo v histologiji in kliničnih manifestacijah. 

  Ali je ušesni rak ozdravljiv?

  Čeprav so ušesni raki redki, se lahko razvijejo v resno življenje ogrožujoče stanje. Na srečo 

  jih je mogoče uspešno zdraviti, če jih odkrijemo zgodaj. Ker so simptomi ušesnega raka lahko videti dokaj nedolžni, je pomembno, da lastnega stanja ne podcenjujete in vseeno poiščete strokovno pomoč.

  Vhod v NYD kliniko

  Viri

  Nicoli TK, Atula T, Sinkkonen ST, Korpi J, Vnencak M, Tarkkanen J, Mäkitie AA, Jero J. Ear canal and middle-ear tumors: a single-institution series of 87 patients. Acta Otolaryngol. 2022 Feb;142(2):132-139. doi: 10.1080/00016489.2022.2032824. Epub 2022 Feb 11. PMID: 35148225.

   

  Healthline. All about ear cancer. Dostopno na: https://www.healthline.com/health/ear-cancer. (citirano: 30.03.2024).


  Cleveland Clinic. Ear tumors. Dostopno na: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17587-ear-tumors. (citirano: 30.03.2024).

  Preberite več prispevkov:

  Izpah pomeni premik sklepne glavice iz sklepne jamice. Izpah rame je zelo pogost. Predstavlja kar 50 % vseh večjih izpahov sklepov. Temu je tako zato, ker je rama nestabilen sklep zaradi plitvega glenoida, ki se zgiba le z majhnim delom glave nadlahtnice. V Kliniki NYD vam lahko pri izpahu rame pomoč nudijo vrhunski ortopedi in fizioterapevti.

  Jutranja slabost je izraz poznan večini nosečnic. Gre za slabost in bruhanje med nosečnostjo, ki prizadene do 70 % nosečnic. Zanimivo je, da se jutranja slabost lahko pojavi v kateremkoli delu dneva, tudi zvečer in da obstaja različna intenziteta jutranje slabosti, med katerimi je najresnejša oblika tako imenovan hyperemesis gravidarum.

  Braxton Hicksove kontrakcije so poznane številnim nosečnicam in njihovim partnerjem, saj jih pogosto zamenjajo za pravi porod. Gre za tako imenovane ‘lažne porodne popadke’, ki pa so popolnoma normalen del nosečnosti. Preberite si zakaj nastanejo in kdaj je potrebno obiskati zdravnika.

  Bolečina v trtici je pogosto povezana s travmo, padcem na trtico, dolgotrajnim ​​kolesarjenjem, pri ženskah pa se lahko pojavi tudi po porodu. Ker so vzroki lahko večfaktorski, je tudi pristop k zdravljenju multidisciplinarni in lahko zahteva sodelovanje večih strokovnjakov. V nadaljevanju vam bomo zaupali kako vam lahko pomagamo v Kliniki NYD.