Zakaj je vitaminska IV terapija koristna?

Je dovršen način za dodajanje visokih koncentracij vitaminov in mineralov neposredno v krvni obtok. To omogoča hitro absorpcijo večjih odmerkov vitaminov in mineralov, kot če bi jih oseba prejela s hrano ali prehranskimi dodatki.

Intravenozna terapija pomaga, da si v kratkem času povrnete dobro duševno ter fizično počutje in pripomorete k izboljšanju zdravja. Je vaš skriti adut do dobrega počutja.

Z IV vitaminsko terapijo bomo poskrbeli za optimalen vnos vseh nutrientov, ki jih drugače zanemarjamo ter s tem preprečili vašo izgorelost, s tem pa poskrbeli, da vaše življenje ostane kakovostno.

Sodoben način življenja nas sili do roba svojih zmogljivosti. Dnevno izčrpavamo organizem, s tem pa tudi zaloge vitaminov, mineralov in aminokislin; prepotrebnega goriva za normalno delovanje vseh motorjev našega organizma. Ob pomanjkanju določenih hranil smo izčrpani, brez energije, obolevamo za akutnimi bolezenskimi stanji, kroničnimi boleznimi, kar vodi v postopno propadanje imunskega sistema. Za doseganje dobrega zdravja in procesov staranje je vse, kar moramo storiti to, da telesu povrnemo, kar je izgubilo. Poznamo rešitev. Rečemo ji intravenozna terapija oziroma IV terapija.

Kaj je intravenozna terapija vitaminov

IV terapija (intravenozna vitaminska terapija) je dovršen način za dodajanje visokih koncentracij vitaminov in mineralov neposredno v krvni obtok. To omogoča hitro absorpcijo večjih odmerkov vitaminov in mineralov, kot če bi jih oseba prejela s hrano ali prehranskimi dodatki. Za vitamine porabimo letno na svetovnem nivoju več kot milijardo evrov, ti pa večinoma nimajo učinka, ker je za dobro absorpcijo potrebna zdrava želodčna sluznica, zdravo črevo ter dobra funkcija jetrnega in žolčnega sistema. Z vnosom vitaminov skozi usta (peroralno) se absorbira le dobrih 5% vitaminov, IV terapija pa poskrbi za boljšo absorpcijo in posledično učinkovitejše delovanje.

Komu je intravenozna terapija namenjena?

IV terapija pomaga, da si v kratkem času povrnete dobro duševno ter fizično počutje in pripomorete k izboljšanju zdravja. Je vaš skriti adut do dobrega počutja. Terapija se priporoča ljudem, ki imajo naslednje težave:

 • Slabo počutje, brez energije,
 • Dehidracija po naporni vadbi ali prevelikem vnosu alkohola,
 • Tesnoba, depresija,
 • Izgorelost, utrujenost, izčrpanost,
 • Kronični stres,
 • Težave s spanjem (premalo spanja, insomnia)
 • Pomanjkanje vitaminov in mineralov,
 • Pomanjkanje osredotočenosti in koncentracije,
 • Zastrupljenost organizma,
 • Po kemoterapiji,
 • Diabetes,
 • Jetrne bolezni,
 • Prezgodnje staranje in težave s kožo,
 • Preventiva pred boleznijo in okrevanje po bolezni.

Kako lahko IV terapija vitaminov še vpliva na zdravje?

Zelo dobri rezultati so opazni pri tudi naslednjih obolenjih: akutnih napadih astme, migrenah, utrujenosti, sindromu kronične utrujenosti, fibromialgiji, akutnem mišičnem krču, okužbah zgornjih dihal, kroničnem sinusitisu, sezonskam alergijam in bolezni srca in ožilja. Po uporabi terapije so znanstveniki zaznavali tudi izboljšanje atletske uspešnosti.

 

Številne bolezni so povezane s prebavnimi motnjami, kot so napihnjenost, zaprtost in občutljivost na hrano. Številni ljudje s takšnimi težavami in boleznimi večinoma v telo ne morejo absorbirati dovolj potrebnih hranil, ki so nujno potrebna za optimalno delovanje. Tudi številne bolezni in vnetja povzročajo, da telo hitreje uporablja hranila ali jih potrebuje večje količine za pravilno delovanje, pri čemer pripomore intravenozna vitaminska terapija.

 

Ko se hranila dodajajo intravenozno, se zaobide prebava, vrednosti hranil se v krvi nenadno povečajo, hranila pa na tak način pripravijo celice do tega, da se v njih začne učinkoviteje proizvajati energija, kar določeni začutijo kot energijski tok, ki lahko traja tudi dneve ali tedne.

 

V primeru fibromialgije lahko opazimo zmanjšano bolečino. V drugih kroničnih stanjih, kot sta revmatoidni artritis in ulcerozni kolitis, zaradi prepustnosti črevesja infuzija pomaga vnašati potrebna hranila v celice. Ljudje, ki pogosto zbolijo za okužbami, lahko opazijo izboljšan imunski odziv telesa z manj dovzetnosti za virusne bolezni.

Z IV terapijo lahko preprečimo izgorelost

Intravenozna terapija je, kakor omenjeno, namenjena vsem, ki se soočajo z naštetimi težavami in vsem, ki se zavedajo, da je preventivna skrb za svoje zdravje ključ do dobrega počutja, mladosti in vitalnosti. Na kliniki se zavedamo, da hiter tempo življenja, konstantna obdanost z informacijami ter vse večje zahteve drugih terjajo svoj davek. Najpomembnejše se nam zdi preprečevati morebitno izgorelost, saj le-ta lahko vodi v druge kronične bolezni. Z IV vitaminsko terapijo bomo poskrbeli za optimalen vnos vseh nutrientov, ki jih drugače zanemarjamo ter s tem preprečili vašo izgorelost, s tem pa poskrbeli, da vaše življenje ostane kakovostno.

Kako poteka intravenozna terapija?

IV terapija poteka v sproščujočem, za to namenjenem prostoru medicinskega centra. V veno se vam vstavi majhen kateter in infuzija prične teči zelo počasi, tako traja en tretma od 30 – 120minut. Med terapijo se preveri utrip in pritisk, infuzija pa teče z vnaprej določeno hitrostjo. Ves čas trajanja tretmaja vas budno spremljata zdravnik specialist in medicinska sestra, vi pa se predate popolni sprostitvi. Po končanem tretmaju sledi še nekaj minutni počitek, po terapiji pa se lahko vrnete k vašim dnevnim obveznostim.

Kakšne izvide potrebujem pred pregledom?

Pred IV terapijami je nujno opraviti določene krvne laboratorijske preiskave, iz katerih naš specialist razbere, katere infuzijske mešanice bi bile za vas najbolj primerne. Če ima pacient že kakšno diagnozo, je priporočljivo, da s seboj prinese tudi stare izvide. Šele glede na klinično stanje in laboratorijske izvide se specialist odloči za priporočljivo število intravenoznih terapij. Priporočljivo je, da vsaj 4 dni pred odvzemom krvi v laboratoriju ne jeste prehranskih dodatkov.

 

 

Želimo si, da je rezultat res optimalen, zato je pomembno dobro sodelovanje med pacientom in specialistom. Zaupajte mu svoje želje in razložite o svojih težavah, saj bosta le tako uspešno izbrala terapijo, ki bo za vas najbolj primerna.

Možni stranski učinki

Neželenih učinkov po intravenoznem vitaminskem koktejlu je malo, kljub temu pa je prav, da ste na njih pozorni. Vsak od nas je drugačen in reagira nekoliko drugače. Odvisno je tudi od zdravstvenega stanja pacienta. Včasih pride do utrujenosti, manjših glavobolov, alergijskih reakcij, neprijetnega okusa v ustih. V organizmu se zaradi zdravljenja, celjenja, regeneracije, dogajajo različni procesi,  ki od nas zahtevajo veliko energije, zato smo lahko od nekaterih kombinacij res takoj polni energije, spet pri drugih kombinacijah pa pride do utrujenosti. Pacienti prej dobijo navodila in so seznanjeni z možnimi reakcijami.

 

Pogost učinek IV odmerkov magnezija je občutek segrevanja ali zardevanja. Lahko se čuti na koži v predelu prsnega koša, medenice ali obraza. Običajno to ni nekaj, kar je za bolnika neprijetno. Znano je tudi, da ima kalcij v nekaterih primerih podobne učinke.

 

Kombinacija magnezija in kalija v terapiji lahko pri nekaterih posameznikih povzroči tudi težave, saj lahko magnezij spodbuja znotrajcelični vnos kalija. Ta privzem lahko sproži hipokalemijo in krče do nekaj ur po infuziji. Obstaja tudi minimalno tveganje za srčne aritmije, ki jih povzroča digoksin.

 

Prav tako je treba opozoriti, da kadarkoli ima telo presežek vitaminov, naravno poveča izločanje. Bolniki na dializi ali ljudje, ki imajo težave z ledvicami, morda ne potrebujejo enake količine vitaminov kot oseba z zdravimi ledvicami. Bolnikov zdravstveni delavec mora ustrezno spremeniti zdravljenje.

Kam na intravenozno terapijo vitaminov?

NYD Klinika nudi vse vrste zdravstvenih storitev, med drugim tudi IV terapije ter vse potrebne preiskave in preglede v povezavi s tem. V primeru kakršnih koli dvomov se obrnite na našo kliniko. Specialisti vam bodo z veseljem prisluhnili, priskočili na pomoč ter razblinili vse vaše dvome. Se vidimo!

Preberite več prispevkov:

Izpah pomeni premik sklepne glavice iz sklepne jamice. Izpah rame je zelo pogost. Predstavlja kar 50 % vseh večjih izpahov sklepov. Temu je tako zato, ker je rama nestabilen sklep zaradi plitvega glenoida, ki se zgiba le z majhnim delom glave nadlahtnice. V Kliniki NYD vam lahko pri izpahu rame pomoč nudijo vrhunski ortopedi in fizioterapevti.

Jutranja slabost je izraz poznan večini nosečnic. Gre za slabost in bruhanje med nosečnostjo, ki prizadene do 70 % nosečnic. Zanimivo je, da se jutranja slabost lahko pojavi v kateremkoli delu dneva, tudi zvečer in da obstaja različna intenziteta jutranje slabosti, med katerimi je najresnejša oblika tako imenovan hyperemesis gravidarum.

Braxton Hicksove kontrakcije so poznane številnim nosečnicam in njihovim partnerjem, saj jih pogosto zamenjajo za pravi porod. Gre za tako imenovane ‘lažne porodne popadke’, ki pa so popolnoma normalen del nosečnosti. Preberite si zakaj nastanejo in kdaj je potrebno obiskati zdravnika.

Bolečina v trtici je pogosto povezana s travmo, padcem na trtico, dolgotrajnim ​​kolesarjenjem, pri ženskah pa se lahko pojavi tudi po porodu. Ker so vzroki lahko večfaktorski, je tudi pristop k zdravljenju multidisciplinarni in lahko zahteva sodelovanje večih strokovnjakov. V nadaljevanju vam bomo zaupali kako vam lahko pomagamo v Kliniki NYD.