Zdrava ahilova tetiva

Zdrava ahilova tetiva: ključna sila, ki ustvarja gibanje

Ahilova tetiva velja za največjo tetivo v našem telesu. Jakost in prožnost tetive ustvarjata silo med hojo, tekom ali skakanjem. Gre za strukturo v našem telesu, ki je izpostavljena največjim obremenitvam, saj je med skoki, tekom in poskakovanjem obremenjena z natezno obremenitvijo do 10-kratnika telesne teže. Poškodbe Ahilove tetive se letno pojavijo pri 7 do 9 % vrhunskih tekačev.

Zdrava ahilova tetiva

Kaj je ahilova tetiva in zakaj je tako pomembna?

Ahilova tetiva je debela tetiva na zadnjem delu noge in povezuje med seboj dve mišici, dvoglavo mečno in veliko mečno mišico, ter se konča z narastiščem na petnici. Dolga je približno 15 centimetrov. Gre za najmočnejšo tetivo v našem telesu, ki nam omogoča odriv pri hoji, teku in skokih. Prav tako omejuje prekomerni gib v smeri upogiba v gležnju. Med vsakodnevnimi dejavnostmi in športnim udejstvovanjem je izpostavljena velikim obremenitvam in pritiskom, zato se pogosto vname in postane simptomatska.

Kaj so vzroki za bolečino v predelu ahilove tetive?

Bolečina v predelu pete je pogost vzrok za invalidnost, ki lahko prizadene različne populacije, od športnikov do ljudi, ki opravljajo delo v pretežno sedečem položaju. Pri vsakem posamezniku, ki ga prizadenejo patološke spremembe na področju Ahilove tetive, se pojavijo različni izzivi z odkrivanjem vzrokov in zdravljenjem, saj obstaja več vzrokov za bolečino na področju Ahilove tetive:

Ahilova tetiva

Kdo je najbolj dovzeten za poškodbo ahilove tetive?

Ključni dejavniki tveganja vključujejo visoko starost, moški spol, visok indeks telesne mase, povišana raven holesterola in prisotnost genetskih različic, ki so povezane z nastajanjem kolagena. Domnevni notranji etiološki dejavniki vključujejo prekrvavljenost tetive, šibkost mišične skupine troglave mečne mišice (latinsko m. triceps surae) in nestabilnost gležnja. Dejavnike tveganje lahko glede na možnost spremenljivosti ločimo na zunanje (spremenljive) in notranje (nespremenljive):

Ahilova tetiva
Ahilova tetiva

Kako lahko preprečimo poškodbo ahilove tetive?

Glavni vzrok poškodb Ahilove tetive je pomanjkanje gibljivosti v gležnju, zato je v prvi vrsti preventivni ukrep raztezanje spodnjega dela nog. Pomembno je tudi, da osebe, ki redno tečejo v svojo telesno dejavnost vključijo tudi šport, ki ne izvaja udarcev na stopala, kot so plavanje, plezanje ali kolesarjenje. Pred vsako vadbo, športom ali delom z ponavljajočimi se gibi se je potrebno vedno ogreti. Aktivnost naj se vedno povečuje postopno in ne naenkrat. Vadba naj ne poteka na neravni površini in naj bo vadbi primerna tudi ustrezna obutev. Vedno je potrebno prenehati z dejavnostmi, ki povzročajo bolečino in poiskati ustrezno strokovno zdravstveno pomoč.

1. RAZTRGANINA AHILOVE TETIVE

Raztrganina vlaken tetive lahko povzroči popolno ali delno prekinitev Ahilove tetive, ki povezuje mečne mišice s petnico. Raztrganje Ahilove tetive je pogosta športna poškodba, ki omejuje gibanje, hojo, tek in stojo na prstih.

Kako pride do raztrganje ahilove tetive?

Do raztrganja običajno pride med tekom v hrib, skakanjem ali poskakovanjem. Najpogosteje pri športih, pri katerih je potreben močen odriv (košarka, nogomet, tek, tenis). Pogosto pa gre lahko za prisilen gib v smeri upogiba ali iztega stopala (pristanek na stopnico ali v luknjo), saj se v tem položaju tetiva prekomerno raztegne. Redkeje je raztrganina posledica neposredne poškodbe, kot je globoka rana na tetivi.

Kako prepoznamo raztrganje ahilove tetive?

Pogosto posamezniki opisujejo občutek, kot da jih je nekdo brcnil v zadnjo stran noge. Običajno se ob dogodku raztrganja tetive zasliši tudi prasketajoči zvok ali pok, zato pogosto posamezniki mislijo, da so si nekaj zlomili. Prisotna je lahko oteklina ali modrica in težave pri hoji ter nezmožnost obremenjevanja prizadete noge s polno težo. Medtem ko bolečina običajno ni prevladujoča značilnost, včasih se pojavi v zakasnjenih epizodah. Bolečina ni glavni indikator raztrganja, saj predel Ahilove tetive, ki se običajno raztrga, nima najboljše žilne in živčne oskrbe.

Kaj pri korak ukrepanja po raztrganju ahilove tetive?

Če si nekdo raztrga Ahilove tetive je torej zelo pomembno, da obišče urgentno ambulanto v najkrajšem možnem času. Pri tem naj posameznik poskrbi za ustrezen položaju v stopalu in sicer da so gležnji v položaju, tako da gležnje iztegnete in prste upognete navzdol. To je najbolj idealen položaj za Ahilovo tetivo, saj omogoča, da se konca tetiv združita preden se modrica prične strjevati.

Zakaj se pogosto popolno raztrganino ahilove tetive spregleda?

Po raztrganju posameznik včasih še vedno lahko dvigne pete od podlage, zato se velikokrat domneva, da ni prišlo do raztrganja tetive. Nekateri pacienti s popolno raztrganino lahko še vedno opravljajo skoraj vse gibe normalno, saj gibom kompenzirajo dolge tetive mišičnih skupin, ki izvajajo upogib v stopalu.

Kako poteka zdravljenje ahilove tetive?

Ko se Ahilova tetive raztrga, se telo odzove na tem področju z akutno vnetno fazo in v predelu raztrganine začne nastajati modrica, ki se v nekaj dneh začne strjevati. Posledično blokira konca raztrgane tetive, da bi se lahko združila. Kar pomeni, da konzervativni pristopi zdravljenja niso primerni. Na podlagi velikosti raztrganine, ki je vidna na ultrazvočni preiskavi se določa, ali je potrebno operativno zdravljenje ali ne. Kadar je raztrganina manjša od 1 centimetra je znak, da bi v tem položaju nogo tudi fiksirali in nato postopno pričeli z konzervativnim zdravljenjem. Medtem ko, kadar je raztrganina večja od 1 centimetra je bolj ustrezno operativno zdravljenje, saj ima večje tveganje za ponovno raztrganino.

 

Začetno zdravljenje raztrganine je počitek, dvigovanje spodnjega uda nad nivo srca, obvladovanje bolečine in po potrebi opornica. Konzervativni pristop vključuje fizioterapevtsko rehabilitacijo, pri kateri fizioterapevt postopno vodi obremenjevanje od imobilizacije do pridobivanja obsega giba in krepitve mečnih mišic. Poleg gibalne terapije se pogosto v klinični praksi poslužujejo fizioterapevti tudi visoko energijskih udarnih valov, ki spodbujajo proces celjenja v poškodovanem tkivu tetive. Udarne valove pogosto priporoči zdravnik, da preveri, ali se stanje lahko izboljša brez operacije. Z ustreznim fizioterapevtskim pristopom, katerega omogočamo tudi v naši NYD kliniki, se funkcija Ahilove tetive povrne od 4 do 6 mesecev.

2. TENDINOPATIJA AHILOVE TETIVE

Ahilova tendinopatija velja za pogosto kostno-mišično obolenje, za katero sta značilni lokalizirana bolečina in disfunkcija. Pri mnogih tendinopatija povzroča hude in dolgotrajne motnje pri dejavnostih, kot sta hoja ali tek. Ahilova tendinopatija prizadene približno 9 % rekreativnih tekačev in 5 % profesionalnih tekačev in velja za najpogostejše obolenje Ahilove tetive.

Kaj pomeni ahilova tendinopatija?

Ahilova tendinopatija se uporablja za opis stanja, pri katerem se zaradi preobremenitve razvije kronično vnetje tetive in sčasoma tudi degeneracija kolagenskih vlaken. Tendinopatija povzroča izgubo normalne kolagenske arhitekture, ki jo nadomeščajo različni proteini in dodatna rast novih žil. Poznamo dve vrsti vnetja Ahilove tetive, glede na mesto vnetja. Tetiva je lahko prizadeta v njeni sredini, običajno od 2 do 6 cm od njenega narastišča ali pa na samem mestu narastišča.

 

Tendinopatija, ki se zgodi na sredini Ahilove tetive, prizadene vlakna v srednjem delu tetive, tik nad mestom, kjer se tetiva narašča nad peto. Sčasoma lahko vlakna začnejo razpadati in nastanejo drobne raztrganine, kar lahko privede do otekanja in zadebelitve tetive. To vrsto tendinopatije pogosteje prizadene mlajše, aktivne ljudi zlasti tekače.

 

Tendinopatija na narastišču Ahilove tetive vključuje spodnji del tetive, kjer se narašča na petnico. Pri tej vrsti tendinopatije je značilno, da lahko vnetna vlakna sčasoma tudi kalcificirajo ali nastanejo petni trni na kosti. Pogosteje se tendinopatija na narastišču pojavlja pri tekačih ter zaradi pridružene togosti oziroma zmanjšane gibljivosti mečnih mišic.

Kako se razvije ahilova tendinopatija?

Velika razširjenost tendinopatije med tekači nakazuje na mehansko preobremenitev, kot ključen etiološki dejavnik. Mehanska preobremenitev povzroči vnetje, ki ga sprožijo celice tetiv (t. i. tenociti). Zgodijo se štirje temeljni procesi in sicer celična aktivacija, povečanje števila celic, dezorganizacija kolagena in rast novih žil. Neravnovesje med degeneracijo in sintezo vodi do patoloških sprememb v tetivi. Kar pomeni, da prihaja do neravnovesja med zahtevami po obremenitvi, ki jih prenaša tetiva in njeno zmožnostjo regeneracije in obnovitve. Posledici sta tako vnetje in bolečina.

Kakšni so najpogostejši simptomi?

Najpogostejši simptom je jutranja togost ali togost po določenem obdobju neaktivnosti. Kadar bolezen napreduje, se lahko bolečina pojavi že ob manjšem naporu, ki lahko ovira vsakodnevne dejavnosti. V hujših primerih bolečina lahko vztraja tudi v mirovanju. Pogosto se simptomi poslabšajo ob pasivnem iztegu gležnjev.

 

V akutni fazi oz. v prvih 48 urah po poškodbi je tetiva otekla in občutljiva, običajno v predelu od 2 do 6 cm od narastišča tetive. V kroničnih primerih je prisotna občutljiva vozličasta oz. grudasta oteklina.

 

Za Ahilovo tendinopatija velja triada najbolj značilnih simptomov:

Raztrgana ahilova tetiva

Glede na področje tendinopatije na tetivi se ločujejo tudi simptomi.

raztrgana ahilova tetiva
raztrgana ahilova tetiva

Kako poteka konzervativno zdravljenje?

Zdravljenje temelji na gibalni terapiji z namenom obnovitve funkcije Ahilove tetive. Glavni cilj je zagotoviti dovolj močno tetivo, ki zmore prenašati obremenitev sil. Zdravljenje z udarnimi valovi predstavlja drugi način zdravljenja kronične Ahilove tendinopatije. Rezultati študij so pokazali, da je gibalna terapija, kombinirana z nizkoenergijskimi udarnimi valovi, izkazala za najbolj uspešno pri obvladovanju simptomov. Znatno izboljšanje je bilo opaziti pri osebah, ki so izvajale kombinirano terapijo, v primerjavi z osebami, ki so izvajale le vadbo za krepitev. Udarni valovi pospešijo celjenje tkiva in modulirajo prenos bolečinskih dražljajev do centralno živčnega sistema. Znanstveno dokazano učinkovito kombinacijo udarnih valov in gibalne terapije za obvladovanje simptomov Ahilove tetive nudimo tudi v naši NYD kliniki.

3. KALCINACIJE AHILOVE TETIVE

Med opisanimi vzroki za bolečino na področju Ahilove tetive se kalcinacije najmanj pogosto pojavljajo. Povezane so z bolečino, zmanjšano gibljivost, občutljivostjo in invalidnostjo.

Kaj so kalcinacije ahilove tetive?

O kalcinaciji Ahilove tetive govorimo, ko se poleg vnetja oz. tendinopatije Ahilove tetive tvorijo tudi kalcijeve obloge. Najpogosteje se tvorijo na narastišču Ahilove tetive pri petnici. Kadar pa se kalcijeve obloge tvorijo na kosti petnice se obolenje imenuje kalcinacijski trn in ga ne smemo zamenjati z Haglundovo deformacijo.

Zakaj pride do kalcinacij?

Obstaja več teorij o tem, zakaj se v tetivi razvijejo kalcijeve obloge, vendar še vedno brez enotnega mnenja. Ključni razlog je prekinitev normalnega procesa celjenja tetive ter proizvajanje nenormalnih količin kolagena, zaradi česar se posledično v tetivi tvorijo kalcijevi kristali. To vpliva predvsem na pravilno delovanje in povzroča bolečino.

Kako poteka zdravljenje kalcinacij?

Zdravljenje kalcinacij Ahilove tetive je popolnoma enako, kot pri tendinopatiji Ahilove tetive. Vendar je potrebno biti bolj previden in nežen pri izvajanju vaj. Prav tako je pomembno, da poslužite zdravljenja tudi morebitno prisotnih osnovnih bolezni (sladkorna bolezen, visoka raven holesterola, hipotiroidizem), ki so morda prispevale k temu obolenju.

Preberite več prispevkov:

Kožni rak je najpogostejši rak pri ljudeh. Maligni melanom je najnevarnejša oblika kožnega raka, ki se razvije iz celic kože, specializiranih za tvorbo melanina.

Akne oziroma mozolji predstavljajo eno izmed najpogostejših kroničnih vnetnih bolezni kože. So stanje, ko se lasni mešički pod kožo zamašijo.

Atopijski dermatitis je najpogostejša ne nalezljiva kronična vnetna bolezen kože. Ponavadi se začne že v otroštvu s suho in srbečo kožo.

Dermatolog svetuje: Nega kože pozimi – Nasveti za čudovito in …