Pregledi

Protibolečinska ambulanta

V protibolečinski ambulanti izvajamo farmakološke in nefarmakološke, minimalno invazivne terapevtske posege z namenom obvladovanja akutne ali kronične bolečine.

Protibolečinska ambulanta

Najpogostejše diagnoze, ki jih zdravimo v protibolečinski ambulanti, so:

  • Glavobol
  • Migrena
  • Bolečina v vratu
  • Bolečine v rami
  • Bolečina v komolcu
  • Lumbago
  • Išias
  • Sindrom karpalnega kanala
  • Revmatoidni artritis
  • Osteoartritis

Dejavnost ambulante in terapevtski postopki, ki se izvajajo, so lahko komplementarni drugim terapevtskim postopkom, najpogosteje fizikalni (z zmanjšanjem intenzivnosti bolečine, da se fizikalna terapija izvaja ustrezno in v polnem obsegu) ali pa samostojno zatreti boleče simptome.

 

V protibolečinski ambulanti se s pogovorom in kliničnim pregledom ter vpogledom v medicinsko dokumentacijo izdela in priporoči načrt zdravljenja po metodi, ki bo glede na bolnikovo stanje in vzrok bolečine imela največji učinek. 

 

Pacient dobi režim in načrt uporabe zdravil s čim manj stranskimi učinki in najmočnejšim analgetičnim učinkom glede na jakost in vrsto bolečine v ustrezni kombinaciji samih analgetikov, pa tudi drugih zdravil, ki lahko prispevajo k lajšanju bolečine.

 

Farmakološko terapijo optimiziramo za doseganje sinergističnega učinka in načrt za prvo fazo zdravljenja bolečine, ko je treba doseči zadovoljiv odziv na vrsto in odmerjanje zdravil ter dolgoročni načrt, če je potrebno trajno zdravljenje.

Storitve v protibolečinski ambulanti

Obravnava glavobolov​

Glavobol je bolečina v katerem koli delu glave, lahko je enostranska ali obojestranska, nastopi postopoma ali nenadno in lahko traja od nekaj sekund do ene ure ali celo več dni. V protibolečinski ambulanti nudimo pomoč pri stanjih, kot so:

Blokade

Pri zelo intenzivni bolečini v akutni fazi lahko  injiciramo kombinacijo močnih analgetikov in protivnetnih zdravil za lajšanje bolečine, preden začnejo delovati priporočena zdravila, ki jih bo pacient uporabljal redno in po potrebi doma, oziroma do začetka priporočene terapije (fizioterapija ipd.), ki bi privedla do lajšanja hudih bolečin.

Blokada živcev in mišic

Blokiranje prožilnih točk vključuje aplikacijo lokalnega anestetika in protivnetnega zdravila na »trde vozliče«, ki se lahko nahajajo v mišici, jih čutimo in so boleči ob pritisku.

Aplikacija zdravila na prožilno točko, če je le-ta vzrok bolečine, vodi do sprostitve mišic in posledično do povečanja cirkulacije in prekinitve prenosa bolečinskega dražljaja.

Blokada sklepov

Blokada sklepa pomeni intraartikularno aplikacijo lokalnega anestetika in protivnetnega zdravila v boleči sklep.

V sterilnih pogojih se v sklepno votlino vstavi tanko iglo, ko za to obstaja indikacija (diagnoza vnetja sklepne ovojnice, ki nastane kot odgovor na poškodbo ali obrabo sklepa).

Zdravilo pomirja vnetje in anestezira živčne končiče, ki prenašajo občutek bolečine.

Akupunktura

Akupunktura je stara metoda zdravljenja, ki se uporablja predvsem za lajšanje akutnih in kroničnih bolečin (glavobol, bolečine v vratu in ledvenem križu), kroničnih bolečin v medenici (kronični prostatitis), uporablja pa se tudi za odpravljanje drugih težav (menstrualni ciklus, menopavza, lajšanje simptomov alergije, za hujšanje, proti kajenju, pomoč pri postopkih IVF).

Akupunktura skuša sprostiti pretok telesne vitalne energije ali »chi« s stimulacijo točk vzdolž 14 energijskih poti. Nekateri znanstveniki menijo, da igle povzročijo sproščanje endorfinov v telesu – naravnih sredstev za lajšanje bolečin – in lahko spodbudijo pretok krvi.

Akupunkturne igle so zelo tanke in večina ljudi, ko jih vstavijo, ne čuti bolečine ali pa zelo malo. Pogosto pravijo, da se po tretmaju počutijo polni energije ali sproščeni.

Elektroakupunktura

Elektroakupunktura je terapija, ki se pogosto uporablja kot neinvazivna metoda za lajšanje bolečin. Deluje tako, da dovaja električne impulze na določeno področje, kar lahko pomaga zmanjšati signale bolečine, poslane v možgane, in zagotavlja začasno olajšanje kronične ali akutne bolečine.

 

V okviru akupunkture se elektroakupunktura uporablja kot alternativa tradicionalnim akupunkturnim iglam. Namesto zabadanja igel v določene točke na telesu lahko elektroakupunkturno napravo namestimo na površino kože in z njo z električnimi impulzi stimuliramo iste akupunkturne točke.

 

Ta metoda se uporablja kot del celovitega načrta za obvladovanje bolečine. Pogosto se priporoča bolnikom s kroničnimi bolečinami, kot so artritis, bolečine v hrbtu ali fibromialgija. Lahko se uporablja tudi kot dodatna terapija za obvladovanje bolečin po operaciji.

Hipnoterapija

Pri zelo intenzivni bolečini v akutni fazi, da dosežemo hitro obvladovanje bolečine ob začetku delovanja priporočenih zdravil, ki jih bo bolnik uporabljal redno in po potrebi doma, tj. do začetka priporočenega terapevtskega postopka (fizikalna terapija, akupunktura ipd.), ki bi privedli do lajšanja hudih bolečin, lahko v ambulanti za zdravljenje bolečin dajemo kombinacijo močnih analgetikov in protivnetnih zdravil v veno ali v mišico.

Protibolečinska ambulanta
Protibolečinska ambulanta
Protibolečinska ambulanta

Pogosta vprašanja

Komu je namenjena protibolečinska ambulanta?

Ambulanta je namenjena vsem, ki imajo bolečino na enem ali več predelih telesa. Razlikovati moramo med akutno (v enem mesecu) in kronično (dlje od 3 mesecev, običajno več kot 6 mesecev) bolečino.

 

Akutna bolečina, ki je najpogosteje nezadostno in/ali neustrezno zdravljena, namreč lahko preide v kronično bolečino, ki nato bolniku predstavlja veliko težavo pri normalnem delovanju v vsakdanjem življenju, pogosto pa tudi moti spanec.

Ali moram pred pregledom opraviti kakšno diagnostično metodo?

Večina pacientov, ki pridejo na prvi pregled, že ima opravljeno diagnostično preiskavo (rentgensko slikanje, CT, MR) ali pa jih je že pregledal drug specialist (ortoped, nevrokirurg, fiziater ipd.).

 

Pri tem je pomembno poudariti, da se lahko v primeru zdravstvenih težav oglasite na pregledu v naši kliniki, kjer bo zdravnik specialist opravil klinični pregled in se odločil, ali je potrebno opraviti prvi diagnostični pregled ali pa dosedanjo diagnostiko še razširiti.

Kako izgleda tipičen pregled v protibolečinski ambulanti?

Zdravnik specialist pregled običajno začne s pogovorom s pacientom in vzame zdravstvene podatke, imenovane anamneza (pretekle bolezni, klinična slika, predhodna zdravljenja, narava bolečine, trenutna protibolečinska terapija, možni stranski učinki in alergije na nekatera zdravila ipd.).

 

Po razgovoru se običajno opravi klinični pregled in različne preiskave, ki kliniku potrdijo morebitno delovno diagnozo. Nato se pacientu razloži vzrok in posledica njegovih težav ter sestavi možen načrt zdravljenja, ne glede na to, ali gre za minimalno invazivno zdravljenje in/ali peroralno zdravljenje.

Kakšne metode zdravljenja obstajajo?

Najpogosteje uporabljamo minimalno invazivne metode zdravljenja, ki jih lahko izvajamo ambulantno in po katerih gre bolnik lahko domov. Omenjene metode vključujejo blokade bodisi sklepa, kite, živca ali živčnega snopa pod nadzorom ultrazvoka (brez škodljivega sevanja), akupunkturo in hipnoterapijo.

Hkrati zdravnik specialist glede na resnost tegob in klinične simptome določi, kaj je najbolje uporabiti v tistem trenutku za vsakega pacienta posebej. Poleg omenjenih težav je mogoče uporabiti tudi metode zdravljenja s pomočjo akupunkturnih igel, ki pretežno rešujejo težave, ki jih povzroča miofascialni sindrom – omenjeno metodo zdravljenja imenujemo dry needling.

Kaj je blokada?

Izraz blokada se nanaša na vodeno injiciranje kombinacije lokalnega anestetika in kortikosteroidov  v določen sklep, okoliško vezivno tkivo, posamezni živec, snop živcev ali mišico.

Kako dolgo učinkuje blokada?

V večini primerov se ob uspešno izvedeni blokadi in ustrezni kombinaciji zdravil pričakuje dolgoročno izboljšanje in zmanjšanje simptomov.

 

Pri tem je pomembno poudariti, da blokada v večini primerov ne vodi do ozdravitve osnovne bolezni in ni nadomestilo za izvajanje drugih metod zdravljenja. Najpogostejši primer je sindrom zamrznjene rame, kjer uspešna blokada takoj mobilizira bolečo ramo, nato pa se pacienta usmeri v izvajanje fizioterapije za dodaten učinek zdravljenja, kar do tedaj ni bilo mogoče zaradi hudih bolečin. Enako velja za akutne bolečinske sindrome v ledvenem delu hrbtenice (križu).

 

Cilj blokade je predvsem analgetičen, da se zmanjša vnetje in posledično bolečina v enem ali več delih telesa.

Cenik

Prvi Algološki pregled v protibolečinski ambulanti

100€

Razširjen Algološki pregled v protibolečinski ambulanti / drugo mnenje

150€

Kontrolni Algološki pregled v protibolečinski ambulanti

80€

Obravnava glavobolov

Analgetična infuzija

100€

Obravnava trigeminalne nevralgije / fibromialgije / glavobola v skupkih (cluster glavobol) / tenzijskega glavobola / migrene: infuzija + akupunktura

180€

Obravnava trigeminalne nevralgije / fibromialgije / glavobola v skupkih (cluster glavobol) / tenzijskega glavobola / migrene: infuzija + akupunktura (paket 4 infucij in 8 akupunktur)

960€

Akupunktura

Prvi pregled in akupunktura

100€

Nadaljna akupunktura

80€

Prvi pregled in akupunktura (paket 5 terapij)

350€

Elektroakupunktura

Prvi pregled in elektroakupunktura

100€

Nadaljna elektroakupunktura

80€

Prvi pregled in elektroakupunktura (paket 5 terapij)

350€

Transkutana električna živčna stimulacija (TENS)

60€

Hipnoterapija

Prvi pregled in hipnoterapija

150€

Nadaljna hipnoterapija

80€

Blokade živcev in mišic

Triger blokada pod Ultrazvokom (blokada sprožilne točke v mišici)

200€

Blokada živca pod Ultrazvokom

200€

Nevroaksialna blokada živca pod Ultrazvokom (spinalna, epiduralna, fasetna, blokada stelatnega ganglija, blokada tretjega okcipitalnega živca, periforaminalna blokada)

200€

Blokada malega in velikega okcipitalnega živca brez Ultrazvoka

100€

Nadaljna blokada pod Ultrazvokom

100€

Nadaljna blokada brez Ultrazvoka

50€

Mnenja naših pacientov

Kontaktirajte nas